Winterzonnewende ochtendgebed

Op de kortste dag van het jaar vieren we een bijzonder ochtendgebed op het dak van het Groninger Forum.

Geïnspireerd op teksten van de mysticus Thomas Merton, staan we op een rituele manier bij de winterzonnewende stil. Niet in het bos, zoals Merton de zonsopgang vaak beleefde, maar midden in de stad. Het initiatief voor dit bijzondere ochtendgebed komt uit de leesgroep die met het boek ‘Onuitsprekelijk paradijs: de groene spiritualiteit van Thomas Merton’ bezig is. Het viel hen op hoe Merton in zijn dagboekfragmenten vaak bij de zonsopgang stilstaat. Hier een kort fragment ter inspiratie.

“Om half drie ’s morgens het eerste getjirp van de vogels die wakker worden – het point vierge (het maagdelijke moment) van de dageraad, een moment van ontzag en onuitsprekelijke onschuld, als de Vader in stilte hun ogen opent en zij tot hem spreken, zich afvragend of het tijd is om te zijn? En hij zegt hun: Ja… Mijn haren rijzen ten berge en de ogen van mijn ziel zijn wijd open, ik ben aanwezig, zonder het te beseffen, in dit onuitsprekelijke paradijs, en ik neem dit geheim waar, dit wijd open geheim dat er voor iedereen is, gratis, en niemand schenkt er aandacht aan.”

Het belooft een bijzondere ochtend te worden. Het Forum laat ons speciaal voor dit moment eerder binnen. Zorg dat je op tijd bent: we verzamelen woensdag 21 december om 8:15 aan de vooringang. De viering duurt ongeveer een half uurtje. Let op: het gebed in de Lutherse Kerk gaat die dag niet door.

Datum

21 dec 2022
Verlopen!

Tijd

08:15 - 09:00
QR code

Plaats een reactie