Kloostertocht als levenstocht

Op woensdagavond 20 september zal Ignace Frénay verslag doen van de Kloostertocht die hij vorige zomer in België en Frankrijk heb gemaakt, samen met zijn jonge kloostervriend Viggo. Zijn leven lang is Ignace al geboeid door het kloosterleven, en deze tocht heeft hem geholpen stil te staan bij de mogelijkheden die we hebben om iets daarvan in ons eigen leven gestalte te geven.

Het wordt geen toeristisch verslag ‘met lichtbeelden’, maar het persoonlijke verhaal van een spirituele zoektocht aan de hand van de acht ‘demonen’ van Evagrius van Pontus (4e eeuw). Daartoe behoren b.v. gulzigheid, woede en hoogmoed. Ze zijn later vooral bekend geworden als de (zeven) hoofdzonden, maar verdacht geraakt door de moralistische interpretatie van latere theologen. Bij Evagrius vinden we veel meer een psychologische benadering van deze complexen, of ‘belemmeringen’, zoals Ignace het graag vertaalt, en waar we flink veel last van kunnen hebben. Ze werden tijdens hun reis, tot hun eigen verrassing, een instrument voor geestelijke begeleiding en groei.

20 september | 20:00 | Open de Poort, Moesstraat 20

Pay what you can: 10,00, 7,50, of 5,00, opgave via secretariaat@opendepoort.nl

Ignace Frénay (Den Haag, 1953), van RK komaf, studeerde theologie in Nijmegen (1973-1980), en Frans in Groningen (1980-1984). Tijdens zijn werkzame leven was hij docent Frans en levensbeschouwing aan het Parcivalcollege te Groningen, en later predikant van de Protestantse Kerk van Nederland in Winsum.

Datum

20 sep 2023
Verlopen!

Tijd

20:00 - 22:00

Locatie

Open de Poort
Moesstraat 20, 9717 JW Groningen
QR code

Plaats een reactie