Kloosterdag

Op zaterdag 7 oktober van 9u30 tot 13u00 organiseert Stadsklooster Groningen haar tweede Kloosterdag. Een ochtend vol verdieping, verrijking en inspiratie. Je kunt meedoen aan verschillende workshops, luisteren naar een lezing over ‘vrome vrouwen’ uit de kloostertraditie en je onderdompelen in de muziekwandeling van Lotte Pen. Kloosterspiritualiteit in een nieuw jasje! Reserveer je ticket onderaan de pagina.

7 oktober | 9:30-13:00 | Open de Poort, Moesstraat 20

We werken op basis van een pay what you can principe. Er zijn drie verschillende tarieven voor de tickets en je bepaalt zelf wat je kunt betalen en wat je het waard vindt.


Programma

9u30 – 10u00 Welkom met koffie en thee

10u00 – 10u45 Lezing Gertine Blom van Vrome Vrouwen. Titel: Zijn wat je ziet: Vrome vrouwen in klooster en kamer.

Vroom: kleurloos en keurig? Dat is wel het beeld dat we vaak hebben van vrouwen uit het verleden. Maar hoe vaak ze ook weggestopt of vergeten zijn, de levens van vrouwen blijken telkens weer kleurrijker en spannender dan we dachten. Vroom blijkt maar al te vaak dapper, excentriek en grappig. We gaan op zoek naar die vergeten vrouwen, want pas als je ze ziet, kunnen ze een voorbeeld worden. Hoe helpen zij ons om te leven in een drukke, veeleisende en verdeelde wereld?

10u45 – 11u00 Pauze

11u00 – 11u45 Workshops

Stiltemeditatie: Meditatie is heel eenvoudig. Het is gewoon gaan zitten en met je aandacht blijven bij wat er is. Wat je hoort, hoor je. Wat je ziet, zie je. Wat je voelt, voel je. Wat je denkt, denk je. Wat er is, is er. Hou niets vast en hou niets af. Je kunt het niet goed doen en niet fout doen. Wat er is kan op ieder moment anders zijn. Kennis en ervaring zijn hier irrelevant. In die zin kunnen er ook geen leraren of meesters zijn. In deze geest zijn we samen bij wat is. We mediteren 25 minuten, voorafgegaan door enkele eenvoudige ontspanningsoefeningen.

Deze workshop wordt gegeven door Yke Radema.

Intuïtief creëren: Het Stadsklooster heeft het afgelopen jaar meer aandacht besteed aan belichaamde spiritualiteit vanuit de gedachte dat een belichaamde ervaring de spirituele beleving kan verdiepen. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is het werken met het lijf en om onze denkende geest wat meer op de achtergrond te laten. In deze workshop krijg je een korte introductie tot iets wat daar goed bij aansluit: intuïtief creëren. Bij het creëren van iets kan je al gauw denken: ‘Maar wat dan?’. Soms kan die gedachte beperkend of overweldigend werken. In deze workshop zullen we onze gedachten zoveel mogelijk laten rusten, contact maken met onszelf en onze gevoelens en van daaruit stap voor stap kleuren en vormen op papier zetten. Uiteindelijk zal je dan iets gemaakt hebben waar je nog niet eens over had nagedacht! We beginnen met een korte meditatie om verbinding te maken met onszelf en de plek en van daaruit zal Lotti van Driel je begeleiden in hoe je een intuïtief en origineel werk op papier kunt krijgen.

Deze workshop wordt gegeven door Lotti van Driel.

Writefulness: De term writefulness is een samenvoeging van de woorden ‘writing’ (schijven) en ‘mindfulness’. Writefulness is dus een combinatie van schrijven en aandachtgerichte meditatie. Het oude ambacht van schrijven zoals dat ook in kloosters werd beoefend brengen we hiermee naar onze tijd, met haar verlangen naar verstilling en aandacht. Schrijven blijkt hierin een waardevol voertuig. In deze workshop proeven we aan een van de vormen van schrijfmeditatie: het herhalend schrijven van een korte meditatieve tekst. We wijden ons in stilte aan het herhalend schrijven van de tekst en laten het perspectief van de tekst op deze manier dichtbij komen. Daarnaast is ook het herhalend schrijven zelf een vorm van meditatie, dat raakt aan aandacht voor wat is en voor wat er in jezelf gebeurt. Voor materiaal (papier en pen) wordt gezorgd, maar je kunt ook een eigen pen en papier/schrift meenemen.

Deze workshop wordt gegeven door Nick Everts.

11u45 – 12u00 Pauze

12u00 – 13u00 Muziekwandeling door Lotte Pen

Beleef de verrassende muziekwandeling in de stad: Pelgrim. Met direct aan je hoofd, speciaal voor deze wandeling door Lotte Pen gecomponeerde elektronische neo classical-muziek, loop je in een groep door de stad. “Een massage voor de zintuigen,” belooft Lotte Pen.

Tijdens een tocht van 3 kwartier, verleidt de saxofonist haar publiek een reis van buiten naar binnen te maken. Waar de voorstelling in eenzaamheid begint, werkt het toe naar saamhorigheid. Pen: “Pas als je vrede met jezelf hebt, kun je de ander echt zien. Dat is de essentie van Pelgrim.”

Ben je benieuwd? Hier vind je alvast een voorproefje van de wandeling: https://www.youtube.com/watch?v=OWXo-9kgB1g

 

Datum

07 okt 2023
Verlopen!

Tijd

09:30 - 13:00

Locatie

Open de Poort
Moesstraat 20, 9717 JW Groningen
QR code

3 gedachten over “Kloosterdag”

 1. ik ben minima dus kan de 10 euro niet betalen, maar zou het fijn vinden wel mee te kunnen doen. Verder dicht ik over vergeten vrouwen, ook over mystica dus mochten jullie het leuk vinden en ruimte hebben bij de eerste lezing dat ik er een voordraag, dan zou ik dat wel leuk vinden!

  Beantwoorden
  • Hoi Frida,

   Van harte welkom! We hebben ook een ticket voor 5 euro, lukt dat? Neem zeker je gedichten mee, daar kunnen we wel wat ruimte voor maken.

   Groeten,

   Christiaan

   Beantwoorden
   • 5 euro lukt wel denk ik. Ik neem een gedicht mee. Weet Gertine ervan, omdat het raakt aan haar lezing? Ik ga haar sowieso mailen of het iets is voor haar website, want die ook al even opgezocht

    Beantwoorden

Plaats een reactie