stadskloostergroningen-facebook-profilepic-180x180px
Beste allen,

Volgende week zaterdag 7 oktober is het zover, onze tweede Kloosterdag. Een ochtend (9u30 - 13u00) vol activiteiten geïnspireerd op de kloostertraditie.

We zijn heel blij met het programma dat we rond hebben weten te krijgen. De muziekwandeling Pelgrim van Lotte Pen wordt ongetwijfeld een bijzondere ervaring. Verder een spannende lezing van Gertine Blom van Vrome Vrouwen, over vergeten vrouwen uit de geschiedenis van het Christendom. Tussendoor kun je kiezen tussen drie workshops: herhalend schrijven, een oefening om je creatieve geest aan te wakkeren, en een stiltemeditatie in de kapel.

Lees meer over het programma in de rest van deze nieuwsbrief en meld je aan via de knop hieronder!

Muziekwandeling door Lotte Pen

Beleef de verrassende muziekwandeling door de stad: Pelgrim. Met direct aan je hoofd, speciaal voor deze wandeling door Lotte Pen gecomponeerde elektronische neo classical-muziek, loop je in een groep door de stad. “Een massage voor de zintuigen,” belooft Lotte Pen.

Tijdens een tocht van drie kwartier verleidt de saxofonist haar publiek een reis van buiten naar binnen te maken. Waar de voorstelling in eenzaamheid begint, werkt het toe naar saamhorigheid. Pen: “Pas als je vrede met jezelf hebt, kun je de ander echt zien. Dat is de essentie van Pelgrim.

Ben je benieuwd? Via deze link kun je een voorproefje vinden:
https://www.youtube.com/watch?v=OWXo-9kgB1g

Lezing Gertine Blom van Vrome vrouwen

Gertine Blom is initiatiefnemer van de website en instagrampagina 'Vrome vrouwen'. Ze schrijft: "Met Vrome Vrouwen wil ik vergeten verhalen van vrouwen uit de kerkgeschiedenis voor het voetlicht brengen. Zo wil ik laten zien dat onze geschiedenis rijker en gevarieerder is dan we vaak denken. (Lees hier meer over het waarom van Vrome Vrouwen.) Als vrouw ben ik zelf geïnspireerd door het leven en het werk van vrouwen die mij voorgingen en ik hoop dat ik die liefde ook aan anderen kan doorgeven."

Op de kloosterdag houdt Gertine Blom een lezing onder de titel Zijn wat je ziet: Vrome vrouwen in klooster en kamer. Over de lezing schrijft ze: Vroom: kleurloos en keurig? Dat is wel het beeld dat we vaak hebben van vrouwen uit het verleden. Maar hoe vaak ze ook weggestopt of vergeten zijn, de levens van vrouwen blijken telkens weer kleurrijker en spannender dan we dachten. Vroom blijkt maar al te vaak dapper, excentriek en grappig. We gaan op zoek naar die vergeten vrouwen, want pas als je ze ziet, kunnen ze een voorbeeld worden. Hoe helpen zij ons om te leven in een drukke, veeleisende en verdeelde wereld?"

Workshops

We bieden tijdens de kloosterdag drie workshops aan:
  • Herhalend schrijven door Nick Everts. In deze workshop wijden we ons in stilte aan het herhalend schrijven van de tekst en laten het perspectief van de tekst op deze manier dichtbij komen. Daarnaast is ook het herhalend schrijven zelf een vorm van meditatie, dat raakt aan aandacht voor wat is en voor wat er in jezelf gebeurt.
  • Intuïtief tekenen door Lotti van Driel. Bij het creëren van iets kan je al gauw denken: ‘Maar wat dan?’. Soms kan die gedachte beperkend of overweldigend werken. In deze workshop zullen we onze gedachten zoveel mogelijk laten rusten, contact maken met onszelf en onze gevoelens en van daaruit stap voor stap kleuren en vormen op papier zetten.
  • Stiltemeditatie door Yke Radema. Meditatie is heel eenvoudig. Het is gewoon gaan zitten en met je aandacht blijven bij wat er is.
Meer info over de workshops via de link hiernaast/hieronder.

Timetable

9u30 - 10u00 Welkom en koffie & thee

10u00 - 10u45 Lezing Gertine Blom

10u45 - 11u00 Pauze

11u00 - 11u45 Workshops

11u45 - 12u00 Pauze

12u00 - 13u00 Muziekwandeling Lotte Pen
Help Stadsklooster Groningen groeien
Stadsklooster Groningen biedt vanaf 2015 een plek van stilte midden in de stad. Met wekelijks een vespers en een ochtendgebed, en diverse activiteiten laten we mensen proeven aan kloosterspiritualiteit en -gebruiken. Om dit mogelijk te maken, zijn we afhankelijk van giften en fondsen.

Daarvoor is uw en jouw steun nodig. Zowel kleine als grote bijdragen zijn welkom! We hopen met onze najaarsdonatie-actie een groot deel van de kosten van de getijdengebeden te dekken. Doneren kan via deze link of onze donatiepagina.

Stadsklooster Groningen draait grotendeels op vrijwilligers. Van gastpersonen en liturgen voor de getijdengebeden tot kernleden en ondersteuning bij de activiteiten. Mocht u zoeken naar een zinvolle vrijwilligerstaak, meldt u dan via de CONTACTPAGINA.

Stadsklooster Groningen
Postadres: Overwinningsplein 1, Groningen
e-mail: info@stadskloostergroningen.nl
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet