Mediteren in Stadsklooster Groningen

Adrie Huttenga-Menninga (66) draagt als vrijwilliger bij aan de getijdengebeden van het Stadsklooster Groningen. In het pinksternummer van Elisabeth vertelt ze over het drukke bestaan dat ze had als predikantsvrouw en moeder van een groot gezin. Toen haar jongste kind naar school ging, gooide ze het roer om en startte ze een psychologiestudie. Op haar 53e kreeg ze haar eerste baan! Nu werkt ze als psycholoog in haar eigen praktijk voor integratieve psychotherapie. Het is belangrijk voor haar om tot stilte te komen.

Christelijke meditatie

,,In de loop van de jaren ben ik stilte in mijn geloofsleven meer gaan waarderen. Ik kom uit een heel verstandelijke geloofstraditie met veel discussie. Ook in het gewone leven heeft een mens soms al veel geklets in zijn hoofd. Ik ontdekte christelijke meditatie en toen een groep kerken hier in de stad besloot om een stadsklooster te starten waar een dagelijks getijdengebed gehouden werd, sprak me dat meteen aan.

Ik vind het na zes jaar nog altijd heel bijzonder. Er is ruimte voor iedereen die behoefte heeft aan stil-zijn. Er wordt gezongen, gebeden en een kaars gebrand. En er wordt een korte tekst meegegeven, soms uit de Bijbel, soms uit een andere bron. En dan is er tien minuten stilte. Ruimte om op adem te komen.

Het is natuurlijk een eeuwenoude traditie, het is echt geënt op het ritme van kloosters, maar ik denk ook dat het een heel eigentijdse plek is. Misschien is dit wel de toekomst van de kerk. Een plek om op adem te komen, stil te zijn en te zoeken naar wat je ten diepste beweegt.”

Het hele interview met Adrie Huttenga-Menninga vind je in de pinkstereditie van Elisabeth Magazine

Bron: Elisabeth Magazine
Tekst: © Elisabeth (Marieke Laauwen)
Beeld: Kees Muizelaar

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Laat een reactie achter

Plaats een reactie