Kloostergedachten – week 26

Elke week delen we een lied met een inspirerende gedachte of een pakkend verhaal. Gewoon even een momentje van bezinning.

Het lied van deze week


@ God to enfold you| John Bell

Tekst van de week
We staan in een lange traditie van verhalen vertellers. Verhalen, parabels, gelijkenissen.. ze zijn vaak beter geschikt om de waarheid te dragen dan de discussie of het overtuigend pleidooi. Vandaag een verhaal over een Monnik in Zuidwest Turkije. Het laat zien dat wij vaak een ander perspectief hebben dan God.

Op een nogal excentriek eiland, ergens tussen honderden monniken, leefde in de vorige eeuw een monnik die bekendstond als dronkaard. Een schande, zeker voor alle pelgrims die daar kwamen en die er niets van begrepen – je verwacht allemaal heiligen te ontmoeten en dan heb je er zó eentje, met een kegel en een dubbele tong.

Hij overleed in de jaren negentig. Stiekem waren zijn collega’s opgelucht. Ze hadden een kopzorg minder en bespraken dat met hun abt, de leider van dit eiland, vader Paisios. En hij reageerde nogal onverwacht.
“Er is een groep engelen gekomen,” zei hij, “om de ziel van deze monnik op te halen.”
“Nee, dat kan niet,” protesteerden de monniken. “U heeft het vast over een ander.”

Daarop vertelde Paisios het verhaal van deze monnik, dat verder niemand kende. De overleden monnik was geboren in het Zuidwesten van Turkije, toen de Turken daar massamoorden pleegden. Zijn ouders wilden hun kindje natuurlijk beschermen en ze namen hem mee naar hun boerenwerk. Om te voorkomen dat hij zou huilen, mengden ze raki door zijn melk en de baby was voortdurend lam. En vanaf zijn vroegste jeugd alcoholist.

Maar hij wilde groeien. Hij werd monnik en na veel strijd in gebed, dronk hij dagelijks niet meer twintig maar negentien glazen. Hij vocht door en dronk er achttien. En zo door en door, tot hij uiteindelijk tegen het einde van zijn leven twee á drie glazen per dag dronk. Maar daarvan was hij nog steeds aangeschoten. Wat zijn collega’s en de pelgrims zagen.
“Maar God zag wat anders,” eindigde vader Paisios. Deze monnik heeft meer gevochten dan elk van ons hier, en daarom heeft God hem geëerd door Zijn engelen te sturen en hem op te halen.

@Overgenomen van Reinier Sonneveld

Gebed voor de Stad

God, leer ons kijken met uw ogen,
leer ons luisteren met uw oren,
laat ons handelen zoals u dat zou doen.
laat ons proeven, spreken en voelen zoals u doet,
laat ons opruiken de geur van uw aanwezigheid.
laat ons gaan waar u zou gaan,
laat ons wegblijven waar u niet met ons mee kan gaan.

Laat ons zo mens zijn naar uw beeld:
Uw lichaam op aarde.
Werktuig naar vrede, gerechtigheid en liefde.

Dat we zo elkaar ontmoeten
in stad en land.

Amen

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Laat een reactie achter

Plaats een reactie