Jonge Monastiek Pionier – DVHN

Nick Everts (26) uit Oude Pekela is monastiek pionier bij het Stadsklooster in Groningen. Vernieuwing en traditie gaan goed samen, vindt hij.

Wat is een monastiek pionier?

,,Monastiek staat voor het kloosterleven, voor spirituele vormen als bezinning, stilte, gebed, zang. Als pionier ga ik op zoek naar oude bronnen die voor de dag van vandaag inspirerend zijn. Vernieuwing hoeft niet compleet anders te zijn, soms is het waardevol om terug te kijken’’

Waarom wil jij een monastiek pionier zijn?

,,Ik studeer theologie en religiewetenschappen en zie dat ook mensen die niet geloven iets kunnen hebben aan de monastieke traditie. Stilte omarmen, gemeenschap voelen, onthechten. We zijn altijd verbonden door Facebook. Soms is het goed om los daarvan rust te zoeken.’’

Welke tradities helpen daarbij?

,,Het Stadsklooster heeft het getijdengebed: elke dag om vijf uur wordt gebeden. Ongeacht of er bezoekers komen. Ik zoek in mijn dagelijks leven ook rust, maar dat schiet er soms bij in. Dit is ingeroosterd. Of pelgrimage: dat kan ook gewoon in de binnenstad van Groningen. Met bewuste aandacht rondlopen, dat helpt je in het hier en nu.’’

Richt je je als jonge pionier op jonge mensen?

,,We staan open voor iedereen. Maar Groningen heeft natuurlijk een enorme studentenpopulatie die ik heel uitdagend vind. In het studentenleven is weinig aandacht voor stilte en rust.’’

Wat is jouw achtergrond?

,,Van huis uit ben ik hervormd, later christelijk gereformeerd. Op mijn zeventiende ben ik daar uitgestapt. De dominee zei dat wie God zocht hem ook zou vinden. Ik heb me gek gezocht. Ik werd slimmer en het scheppingsverhaal botste met de evolutietheorie. Ik werd ook kritisch. Ik snapte niet hoe zoiets moois en inspirerends tegelijk zo lelijk kon zijn. Daarom ben ik later theologie gaan studeren: ik wilde begrijpen hoe het werkte.’’

Wat betekent geloof voor jou?

,,Voor mij is geloof meer samen zoeken dan een omlijnde overtuiging. Samen zoeken naar een betere wereld geeft me energie. Een wereld met meer rechtvaardigheid, verbondenheid en liefde.’’

https://www.dvhn.nl/groningen/Jonge-monastiek-pionier-bij-het-Stadsklooster-in-Groningen-Traditie-kan-ook-vernieuwend-zijn-23895256.html

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Laat een reactie achter

Plaats een reactie