De zieken verzorgen

De inmiddels geannuleerde woensdagavondvespers zijn vormgegeven rondom de zeven werken van barmhartigheid. Vanavond zou “de naakten kleden” en volgende week “de zieken verzorgen” centraal staan. Zie hieronder de meditatietekst bij die laatste vesper die onze Monastiek Pionier geschreven heeft:

Johannes 5: 2-9 ( Jezus’ genezing van de man in Bethesda)
“Iedereen kent de beelden van de artsen die mensen die met het coronavirus besmet zijn verzorgen. Niet zonder gevaar. Sommigen raken zelf besmet en komen zelfs te overlijden. Sinds de klassieke oudheid heeft de geneeskunde immense vooruitgang gemaakt, maar nog steeds is het niet risicoloos om zieken te helpen. Jezus deed het ook dikwijls en was daarmee een voorbeeld van Barmhartigheid. Toch namen de religieuze leiders aanstoot aan deze Wonderdokter in Bethesda , omdat het Sabbat was. Bethesda betekent ‘huis van medelijden’. Compassie. Kan er een regel bestaan die dat verbiedt?”

Als afbeelding is de Groningse schildering van ‘de zieken  verzorgen toegevoegd. Deze is, iedere werkdag tussen 15.00 en 17.00 uur, te bezichtigen in de Martinikerk. Maximaal drie personen tegelijk naar binnen op gepaste afstand. Er is iemand aanwezig om mee te praten, indien daar behoefte aan is. Ook natuurlijk op een veilige manier.

Even stil zijn, een kaarsje aansteken, misschien bidden… Naast een paaskaars staat een groot schilderij van kunstschilder Egbert Modderman met als thema het zorgen voor de zieken. Het verhaal bij dit schilderij is uit Lucas 5. Enkele vrienden willen een verlamde man bij Jezus brengen, maar het is zo druk dat ze niet door de massa kunnen komen. Ze klimmen dan op het dak en laten de verlamde door een gat naar beneden zakken, waar Jezus hun vriend geneest. Het gaat de schilder hierbij vooral om de vriendschap en trouw van de mannen voor hun zieke vriend.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Laat een reactie achter

Plaats een reactie