stadskloostergroningen-facebook-profilepic-180x180px
Beste vrienden van het Stadsklooster,

In deze nieuwsbrief een overzicht van de activiteiten die we in mei organiseren. Ben je een vroege vogel en houd je van groen? Kom dan één keer in de twee weken op donderdagochtend mee tuinieren op een stukje gemeente grond. Verder een avond met schrijfmeditatie, een workshop boetseren met papierklei, een zangavond en onze jaarlijkse pinksterpelgrimage op tweede pinksterdag. Je leest er meer over verderop!

Met vriendelijke groet,

Christiaan Schoonenberg
Monastiek Pionier

Tuinieren met Stadsklooster

Kom tuinieren met Stadsklooster! Dit voorjaar experimenteren we met tuinieren als een vorm van spiritualiteit. We staan stil bij al het leven dat in de tuin aanwezig is en volgen de groei van planten en insecten tijdens de voorjaarsmaanden. Met verschillende oefeningen proberen we ons anders tot de tuin te verhouden. We tuinieren door te observeren en in kaart te brengen en maar af en toe in te grijpen.

Eén keer in de twee weken, op donderdagochtend tussen 7:30 en 10:00, in ‘de Kloostertuin’: een wilde tuin op gemeentegrond op de hoek van de Paterswoldseweg en de van Leeuwenhoekstraat. Doe mee op 4/5, 18/5, 1/6, 15/6 en 29/6. Meld je aan door een berichtje te sturen naar info@stadskloostergroningen.nl of kom gewoon langs op één van de ochtenden!

Schrijfmeditatie

De term writefulness is een samenvoeging van de woorden ‘writing’ (schrijven) en ‘mindfulness’. Al schrijvend worden we stil en raken we meer verbonden met onszelf en de inhoud van de teksten, die we als het ware naar binnen schrijven.
Een mooie, eenvoudige vorm van meditatie, een ambacht dat al in de kloosters werd beoefend.

In deze workshop proeven we aan een van de vormen van schrijfmeditatie: het herhalend schrijven van een korte meditatieve tekst. Voor de teksten putten we uit mystieke teksten, die naar binnen brengen. We wijden ons dan ook in stilte aan het schrijven.

Datum: dinsdagavond 16 mei van 20.00 tot 21.15 u
Plaats: Salmagundi’s, Oosterhamrikkade 8 c

Aanmelden kan via de link hiernaast.

Boetseren met papierklei

Het bewerken van klei is een steenoude bezigheid en vergt weinig andere materialen dan je handen en een middel om mee te boetseren. Maar wist je dat je ook van papier een vorm van klei kunt maken?

Door oude papierrestanten te bewerken ontstaat er een kneedbaar materiaal zoals klei; je eigen gerecyclede papierklei! In deze maaksessie leert kunstenaar Lotti van Driel je hoe je dit doet en word je begeleid tijdens het boetseren van je project. Klei die wordt gemaakt van papier is stevig, maar ook erg licht. Het is hierdoor veelzijdig toepasbaar en makkelijk te verwerken tot allerlei objecten. Denk bijvoorbeeld aan lampenkappen, kralen, maskers, beelden of kommen, maar ook is het mogelijk om zeer gedetailleerde en complexe sculpturen te maken die bijna niets wegen. Deze manier van kleien is een leuk, licht en goedkoop alternatief voor de klei van de aarde, maar evengoed is het een kalmerende en aardende bezigheid.

Tijdens de middag word je uitgenodigd om na te denken over het idee ‘houvast’ en om met gedachten over wat dat voor jou betekent aan de slag te gaan. Er is ook ruimte voor gesprek over dit en aangrenzende thema’s. Verder wordt er ook stilgestaan bij de spirituele relevantie van kleien, boetseren en de pottenbakkerskunst.

De maaksessie vindt plaats op zaterdag 20 mei, van 13:30- 16:30 bij Salmagundi’s aan de Oosterhamrikkade 8C. Het concept van deze maakmiddagen is gebaseerd op het principe van pay what you can. Wil je komen of iemand meenemen? Laat het even weten door een mail te sturen naar info@stadskloostergroningen.nl of je via de link hiernaast aan te melden. Dan hebben we een idee over de grote van de groep.

Zangavond

Kom op maandagavond 22 mei meezingen op onze zangavond! Onder begeleiding van Peter Rippen en Egbert van der Werff oefenen we met meerstemmig zingen en in canon zingen. We zingen o.a. liederen uit de Taize en Iona traditie. Van harte welkom in de Lutherse kerk om 19u30.

Voorafgaand aan de zangavond, na het getijdengebed, eten we vanaf 18u met een groepje in de Globe. Ook van harte welkom om daarbij aan te sluiten!

Pinksterpelgrimage

Samen met Stichting Pelgrimeren in Groningen organiseren we op 29 mei een kloosterwandeling. We wandelen van Ten Boer naar Thesinge.

In Ten Boer en Thesinge zijn nog restanten over het de kloosters van de vroege middeleeuwen. In Ten Boer is de kerk van het Benedictijnse nonnenklooster geheel bewaard gebleven en dat is een unicum in onze provincie. De eerste vermelding dateert uit 1301 en het klooster is gebouwd in de 3e kwart van de 13e eeuw. Alleen Ter Apel is nog completer maar deze dateert van latere datum. In Thesinge is alleen het koor van de kerk van het Benedictijnse klooster Germania overgebleven. De oprichting van dit klooster dateert waarschijnlijk van voor 1198. Kortom het zijn cultuurhistorische parels en alleszins de moeite waard om ze nader uit de doeken te doen tijdens de Kloosterwandeling 2023. Een aantal deskundigen zullen tijdens het bezoek het verhaal van de beide kloosters vertellen. Aan het einde van de wandeling is er een getijdengebed.

Meer informatie en aanmelden via de link hiernaast!

Let op, het getijdengebed op 29 mei in de Lutherse Kerk gaat niet door!Help Stadsklooster Groningen groeien
Stadsklooster Groningen biedt vanaf 2015 een plek van stilte midden in de stad. Met wekelijks een vespers en een ochtendgebed, en diverse activiteiten laten we mensen proeven aan kloosterspiritualiteit en -gebruiken. Om dit mogelijk te maken, zijn we afhankelijk van giften en fondsen.

Daarvoor is uw en jouw steun nodig. Zowel kleine als grote bijdragen zijn welkom! We hopen met onze najaarsdonatie-actie een groot deel van de kosten van de getijdengebeden te dekken. Doneren kan via deze link of onze donatiepagina.

Stadsklooster Groningen draait grotendeels op vrijwilligers. Van gastpersonen en liturgen voor de getijdengebeden tot kernleden en ondersteuning bij de activiteiten. Mocht u zoeken naar een zinvolle vrijwilligerstaak, meldt u dan via de CONTACTPAGINA.

Stadsklooster Groningen
Postadres: Overwinningsplein 1, Groningen
e-mail: info@stadskloostergroningen.nl
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet