stadskloostergroningen-facebook-profilepic-180x180px
Beste vrienden van het Stadsklooster,

In deze nieuwsbrief een overzicht van Stadsklooster gerelateerde activiteiten de komende weken. Als je aanstaande zaterdag nog niets te doen hebt, ben je van harte welkom om 's ochtends in stilte mee te wandelen richting voormalig klooster Selwerd. 's Middags kun je bij Salmagundi's aan de Oosterhamrikkade 8c meedoen met een creatieve workshop van Mariska Lunsing. Er zijn nog een paar plekken vrij! Ook op 22 april kun je daar komen boetseren met papierklei onder leiding van Lotti van Driel. Verder 'Tuinieren met Stadsklooster', een avond over middeleeuwse kluizenarijen in Groningen en alvast een aankondiging van onze jaarlijkse Pinksterpelgrimage op tweede pinksterdag. Je leest het verderop!

Met vriendelijke groet,

Christiaan Schoonenberg
Monastiek Pionier

Stiltewandeling

Het ontluikend groen. De natuur die weer wakker wordt en nieuw leven dat begint te groeien. Het is een prachtig schouwspel, zelfs aan de rand van de stad.

En helemaal als je er een wandeling in volledige stilte in maakt. Zaterdag 15 april van 9:30 tot 13:00 kun je mee met onze stiltewandeling naar voormalig klooster Selwerd.

Onder leiding van zelfbenoemd monnik Hans Mulder wandel je van De Fontein naar het voormalig klooster Selwerd. Van tijd tot tijd stoppen we even om de groep bij elkaar te houden, maar verder loop je op je eigen tempo en met je eigen gedachten.

Bij voormalig klooster Selwerd doorbreken we de stilte voor een korte meditatie en bij terugkomst kun je afsluiten met een kopje koffie of thee in De Fontein.

Een mooi begin van je weekend!
We verzamelen om 9:30 uur bij De Fontein, Eikenlaan 255. Opgave is niet nodig en deelname is gratis.

Workshop 'Openen'

Op zaterdag 15 april van 14:00 - 17:00 ga je in deze workshop met diverse werkvormen aan de slag rond het thema ‘openen’. Geïnspireerd op de plantenwereld, komen vragen als ‘hoe open ik me in contact of hoe sluit ik me juist af?’, ‘hoe open ben ik naar mezelf of hoe verstop ik mezelf?’, ‘wat laat ik zien aan mijn omgeving en wil ik daar wat aan veranderen?’ aan bod.

Er wordt beeldend gewerkt op het platte vlak. Het lichaam komt aan bod d.m.v. mindfulness en lichaamsbeweging. Daarnaast wordt er ook geschreven en samengewerkt. Kortom, je onderzoekt jezelf op verschillende manieren en gaat naar huis met wat meer inzicht in jezelf. Je hoeft geen teken-ster te zijn of lichamelijk alles te kunnen. Het gaat er vooral om dat je je durft uit te drukken in een kleine groep. Alles wordt stap voor stap begeleid en er is ruimte om jezelf te zijn en te laten zien.

De workshop wordt gegeven door Mariska Lunsing van Beeldend bezig! en er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Aanmelden kan via de link hiernaast.

Tuinieren met Stadsklooster

Kom tuinieren met Stadsklooster! Dit voorjaar experimenteren we met tuinieren als een vorm van spiritualiteit. We staan stil bij al het leven dat in de tuin aanwezig is en volgen de groei van planten en insecten tijdens de voorjaarsmaanden. Met verschillende oefeningen proberen we ons anders tot de tuin te verhouden. We tuinieren door te observeren en in kaart te brengen en maar af en toe in te grijpen.

Eén keer in de twee weken, op donderdagochtend tussen 7:30 en 10:00, in ‘de Kloostertuin’: een wilde tuin op gemeentegrond op de hoek van de Paterswoldseweg en de van Leeuwenhoekstraat. Doe mee op 20/4, 4/5, 18/5, 1/6, 15/6 en 29/6. Meld je aan door een berichtje te sturen naar info@stadskloostergroningen.nl of kom gewoon langs op één van de ochtenden!

Maak mee: Boetseren met papierklei

Het bewerken van klei is een steenoude bezigheid en vergt weinig andere materialen dan je handen en een middel om mee te boetseren. Maar wist je dat je ook van papier een vorm van klei kunt maken?

Door oude papierrestanten te bewerken ontstaat er een kneedbaar materiaal zoals klei; je eigen gerecyclede papierklei! In deze maaksessie leert kunstenaar Lotti van Driel je hoe je dit doet en word je begeleid tijdens het boetseren van je project. Klei die wordt gemaakt van papier is stevig, maar ook erg licht. Het is hierdoor veelzijdig toepasbaar en makkelijk te verwerken tot allerlei objecten. Denk bijvoorbeeld aan lampenkappen, kralen, maskers, beelden of kommen, maar ook is het mogelijk om zeer gedetailleerde en complexe sculpturen te maken die bijna niets wegen. Deze manier van kleien is een leuk, licht en goedkoop alternatief voor de klei van de aarde, maar evengoed is het een kalmerende en aardende bezigheid.

Tijdens de middag word je uitgenodigd om na te denken over het idee ‘houvast’ en om met gedachten over wat dat voor jou betekent aan de slag te gaan. Er is ook ruimte voor gesprek over dit en aangrenzende thema’s. Verder wordt er ook stilgestaan bij de spirituele relevantie van kleien, boetseren en de pottenbakkerskunst.

De maaksessie vindt plaats op zaterdag 22 april, van 13:30- 16:30 bij Salmagundi’s aan de Oosterhamrikkade 8C. Het concept van deze maakmiddagen is gebaseerd op het principe van pay what you can. Wil je komen of iemand meenemen? Laat het even weten door een mail te sturen naar info@stadskloostergroningen.nl of je via de link hiernaast aan te melden. Dan hebben we een idee over de grote van de groep.

Kloosterlezing Yesse 2023

Over middeleeuwse kluizenarijen in Groningen

Dr. Andrew Irving, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, zal op dinsdagavond 25 april in Haren de eerstvolgende Kloosterlezing van Yesse uitspreken. Irving gaat in op de bijzondere inmenging van de Paus bij de restauratie van een kluizenarij, die in de middeleeuwen langs het Harense deel van de Hereweg lag. De Pauselijke bemoeienis met die ene kluis ter hoogte van het huidige Villa Gelria is vastgelegd in een overgeleverd document uit 1437. De Kloosterlezing, jaarlijks georganiseerd door het Bezoekerscentrum Klooster Yesse, vindt plaats in het kerkgebouw aan de Bamshorn 4 in Haren en begint om 20.00 uur.

Meer informatie via de link hiernaast!

Pinksterpelgrimage

Samen met Stichting Pelgrimeren in Groningen organiseren we op 29 mei een kloosterwandeling. We wandelen van Ten Boer naar Thesinge.

In Ten Boer en Thesinge zijn nog restanten over het de kloosters van de vroege middeleeuwen. In Ten Boer is de kerk van het Benedictijnse nonnenklooster geheel bewaard gebleven en dat is een unicum in onze provincie. De eerste vermelding dateert uit 1301 en het klooster is gebouwd in de 3e kwart van de 13e eeuw. Alleen Ter Apel is nog completer maar deze dateert van latere datum. In Thesinge is alleen het koor van de kerk van het Benedictijnse klooster Germania overgebleven. De oprichting van dit klooster dateert waarschijnlijk van voor 1198. Kortom het zijn cultuurhistorische parels en alleszins de moeite waard om ze nader uit de doeken te doen tijdens de Kloosterwandeling 2023. Een aantal deskundigen zullen tijdens het bezoek het verhaal van de beide kloosters vertellen. Aan het einde van de wandeling is er een getijdengebed.

Meer informatie en aanmelden via de link hiernaast!

Let op, het getijdengebed op 29 mei in de Lutherse Kerk gaat niet door!Help Stadsklooster Groningen groeien
Stadsklooster Groningen biedt vanaf 2015 een plek van stilte midden in de stad. Met wekelijks een vespers en een ochtendgebed, en diverse activiteiten laten we mensen proeven aan kloosterspiritualiteit en -gebruiken. Om dit mogelijk te maken, zijn we afhankelijk van giften en fondsen.

Daarvoor is uw en jouw steun nodig. Zowel kleine als grote bijdragen zijn welkom! We hopen met onze najaarsdonatie-actie een groot deel van de kosten van de getijdengebeden te dekken. Doneren kan via deze link of onze donatiepagina.

Stadsklooster Groningen draait grotendeels op vrijwilligers. Van gastpersonen en liturgen voor de getijdengebeden tot kernleden en ondersteuning bij de activiteiten. Mocht u zoeken naar een zinvolle vrijwilligerstaak, meldt u dan via de CONTACTPAGINA.

Stadsklooster Groningen
Postadres: Overwinningsplein 1, Groningen
e-mail: info@stadskloostergroningen.nl
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet