stadskloostergroningen-facebook-profilepic-180x180px
Beste vrienden van het Stadsklooster,

In deze nieuwsbrief een overzicht van Stadsklooster gerelateerde activiteiten de komende weken. Een avond over de Moderne Devotie in Groningen, workshops boekbinden en een gezamenlijke vesper op Aswoensdag in de Martinikerk. Je leest het verderop!

Met vriendelijke groet,

Christiaan Schoonenberg
Monastiek Pionier

Moderne Devotie in Groningen

Dinsdag 14 februari verzorgt Mink de Vries, een avond over het DNA van Groningen, in de parochiezaal, Radesingel 4, 20.00 uur

In dit Geert Groote Jaar staat Mink de Vries stil bij de betekenis van Geert Groote, en de Moderne Devotie Beweging, voor Groningen. Een beïnvloeding die wij eveneens terugzien bij Wessel Gansfort en Desiderius Erasmus. De Moderne Devotie Beweging is een hervormingsbeweging binnen de Rooms Katholieke Kerk, gesticht en vormgegeven door Geert Groote in de Late Middeleeuwen. Met een bloeiperiode van begin 15e eeuw tot eind 16eeuw, maar nu nog altijd bestaand.

Een beweging nog steeds van actuele waarde. Een beweging met grote invloed op de stad, toch voor de meeste Groningers onbekend.

Leer er meer over morgenavond!

Workshops boekbinden

Op zaterdag 18 februari kun je bij Stadsklooster Groningen kennismaken met circulair boekbinden en je eigen notitieboekje maken met duurzaam notitiepapier. We bieden twee workshops aan met een beperkt aantal plaatsen: van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16u30. Meld je snel aan via de link hiernaast of door een email te sturen naar info@stadskloostergroningen.nl.

Bij de basisworkshop maak je kennis met de eerste beginselen van boekbinden en de circulaire mogelijkheden hiermee. Daarna kun je zelf aan de slag om je eigen unieke notitieboekje te maken met de cahiersteek, dat is een eenvoudige maar veelzijdige boekbindsteek.

Voor de inhoud kun je kiezen uit verschillende duurzame soorten notitiepapier waar je je boekje mee gaat vullen. Denk hierbij aan papier van Olifantsgras, tulpenbollen, suikerbieten, tomatenplanten, landbouwafval en olifantenpoep. Je kunt natuurlijk ook je zelfgemaakte papier meenemen.

Voor het omslag maak je gebruik van oud papier en circulair karton. Denk hierbij aan een mooie folder, poster, kaart, flyer, stukje behang enzovoort. Je kunt gebruikmaken van gebruikt- of restmateriaal dat ik meeneem, maar het is misschien nog veel leuker om zelf iets mee te nemen voor je eigen persoonlijke notitieboekje.

De workshop wordt gegeven door Trudie Labuschagne. Voorbeelden van haar boekjes kun je vinden op https://bijzondereboekjes.nl/

Aswoensdag vesper en maaltijd

Op Aswoensdag, 22 februari, staan we samen met de Nieuwe Kerk en wijkgemeente Martinikerk stil bij de start van de veertigdagentijd. We doen dit met een extra vesper in het koor van de Martinikerk (niet verwarmd) en aansluitend een sobere maaltijd in de kapel (wel verwarmd).

De vesper zal gehouden worden van 17:30 uur (inloop vanaf 17:15 uur) tot 18:00 uur. Aansluitend zal de maaltijd plaatsvinden tot 19:30 uur. Tijdens de maaltijd zullen mensen aanwezig zijn die hebben meegewerkt aan het wandkleed dat het slavernijverleden van Groningen verbeeldt (momenteel tentoongesteld in Eenrum). Rita Berghuis, die dit coördineerde, vertelt over het project en neemt ons mee in de wijze waarop dit kleed tot stand is gekomen. Samen zullen we ook een begin maken aan een eigen ‘wenskleed’ voor tijdens de veertigdagentijd.

De maaltijd is voor jong en oud. Voor de kinderen zijn er speelgoed en knutselspullen aanwezig. De vesper is vrij toegankelijk. Voor de maaltijd vragen we je om je aan te melden via deze link: https://forms.gle/rFdXPFh5yjBguW316 Hier kun je ook aangeven of je mee wilt helpen bij het koken. Aanmelden kan tot uiterlijk 19 februari. Liever niet digitaal aanmelden? Geef dan even door aan de pionier van het Stadsklooster dat u wenst aan te sluiten.
Help Stadsklooster Groningen groeien
Stadsklooster Groningen biedt vanaf 2015 een plek van stilte midden in de stad. Met wekelijks een vespers en een ochtendgebed, en diverse activiteiten laten we mensen proeven aan kloosterspiritualiteit en -gebruiken. Om dit mogelijk te maken, zijn we afhankelijk van giften en fondsen.

Daarvoor is uw en jouw steun nodig. Zowel kleine als grote bijdragen zijn welkom! We hopen met onze najaarsdonatie-actie een groot deel van de kosten van de getijdengebeden te dekken. Doneren kan via deze link of onze donatiepagina.

Stadsklooster Groningen draait grotendeels op vrijwilligers. Van gastpersonen en liturgen voor de getijdengebeden tot kernleden en ondersteuning bij de activiteiten. Mocht u zoeken naar een zinvolle vrijwilligerstaak, meldt u dan via de CONTACTPAGINA.

Stadsklooster Groningen
Postadres: Overwinningsplein 1, Groningen
e-mail: info@stadskloostergroningen.nl
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet