stadskloostergroningen-facebook-profilepic-180x180px
Beste vrienden van het Stadsklooster,

Het zijn donkere tijden. Met de getijdengebeden creëren we een ritme dat ons uitnodigt om in donkere tijden stil te worden. Samen scheppen we ruimte om ons te verbinden met wat er in de wereld gebeurt. Zoals de inspirerende Nigeriaanse schrijver Bayo Akomolafe zegt: “the times are urgent, let us slow down.” We naderen de advent periode, waarin we traditioneel toeleven naar de komst van nieuw licht, van nieuw leven. Van harte welkom om elke maandag vanaf 16:45 en woensdag vanaf 8:45 samen te vertragen bij onze getijdengebeden in de Lutherse Kerk.

Verder in deze nieuwsbrief de aankondiging van een heel actuele leesgroep, onze volgende kloostermaaltijd op 11 december, twee andere mooie gebedsmomenten in het Groningse en een boekje over de geschiedenis van het hofje naast de Lutherse Kerk.

Met vriendelijke groet,

Christiaan Schoonenberg
Monastiek Pionier

Leesgroep ‘De andere kant van de muur’

In onze getijdengebeden bidden we voor Stad en wereld. Een bijzonder punt van zorg is de situatie in Israël/Palestina. Nu advent nadert, denken velen aan het Bethlehem van lang geleden met liedjes over ‘vrede op aarde’. Maar zou het Bethlehem van nu, juist nu, niet opnieuw een plek van hoop moeten/kunnen zijn?

In vier bijeenkomsten staat ds. Nick Everts, sinds jaren ook betrokken bij het Stadsklooster, stil bij een bijzonder boek van Isaac Munther (predikant van de geboortekerk in Bethlehem). Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de staat Israël schreef Munther namelijk afgelopen zomer een boek vanaf de andere kant van de muur die dwars door Bethlehem woont. Hij stelt boeiende vragen die tijdens deze adventsperiode extra binnenkomen. In deze cursus zoeken we naar verdieping en verbinding a.d.h.v. het boek De Andere Kant van de Muur. Verwacht geen historische of geopolitieke analyses van het huidige conflict. De focus ligt op de vraag hoe Bethlehem opnieuw een plek kan zijn om te dromen over rechtvaardigheid, verzoening en vrede.

Er zijn, behalve de aanschaf van het boek, geen kosten aan verbonden en je kunt digitaal of fysiek (in de Doopsgezinde Kerk) meedoen op dinsdag 28 november, dinsdagen 5 en 12 december en woensdag 20 december tussen 19.30 en 21.00.

Kloostermaaltijd

Kom gezellig eten bij Stadsklooster! Een eenvoudige maaltijd, ontmoeting, een goed gesprek. Meer heb je vaak niet nodig. Op maandag 11 december eten we samen in aansluiting op de vesper. Sla je de vesper over, dan ben je vanaf 17:45 welkom in de Lutherzaal van de Lutherse Kerk.

Wees welkom! Voor de maaltijd gebruiken we de vorm van een potluck: als iedereen wat kleins meeneemt, hebben samen meer dan genoeg.

In verband met de voorbereiding graag nog wel even aanmelden! Dat kan via de link hiernaast/onder of door te antwoorden op deze nieuwsbrief.

Getijdengebeden Salvatorkerk en Taizégebed in Groningen

Wist je dat we als Stadsklooster Groningen niet de enige zijn die verstillende gebedsmomenten aanbieden in het Groningse? Elke woensdagavond om 19:00 kun je in de wijk Helpman bij de Salvatorkerk terecht voor een getijdengebed. Afwisselend met een echte Gregoriaanse schola!

Daarnaast is er elke tweede woensdag van de maand een Taizégebed in de kapel van het Pelstergasthuis (Pelsterstraat 39). Naar de stijl van de kloostergemeenschap in Taizé: veel kaarsen, herhalend zingen, een warme sfeer. Meer info vind je hier.

100 jarig bestaan van hofje naast de Lutherse Kerk

We maken er elke week gebruik van, maar hoe zag de geschiedenis van het hofje naast de Lutherse Kerk er eigenlijk uit?

Je leest het in dit boekje, gemaakt ter gelegenheid van het 100 jarige bestaan van het Juffer Margaretha Gasthuis. Klik op de afbeelding om het boekje te openen.
Een afbeelding van...
Help Stadsklooster Groningen groeien
Stadsklooster Groningen biedt vanaf 2015 een plek van stilte midden in de stad. Met wekelijks een vespers en een ochtendgebed, en diverse activiteiten laten we mensen proeven aan kloosterspiritualiteit en -gebruiken. Om dit mogelijk te maken, zijn we afhankelijk van giften en fondsen.

Daarvoor is uw en jouw steun nodig. Zowel kleine als grote bijdragen zijn welkom! We hopen met onze najaarsdonatie-actie een groot deel van de kosten van de getijdengebeden te dekken. Doneren kan via deze link of onze donatiepagina.

Stadsklooster Groningen draait grotendeels op vrijwilligers. Van gastpersonen en liturgen voor de getijdengebeden tot kernleden en ondersteuning bij de activiteiten. Mocht u zoeken naar een zinvolle vrijwilligerstaak, meldt u dan via de CONTACTPAGINA.

Stadsklooster Groningen
Postadres: Overwinningsplein 1, Groningen
e-mail: info@stadskloostergroningen.nl
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet