stadskloostergroningen-facebook-profilepic-180x180px
Beste betrokkene,

Aan het einde van de zomer weer een bericht vanuit Stadsklooster Groningen. De luwte van de vakantietijd is voorbij en het leven in Stad begint weer een nieuw ritme te vinden. Te midden van al die drukte proberen we ruimte voor stilte te maken. Naast de vespers op maandag om 17:00 die ook in de zomermaanden doorgingen, zijn onze getijdengebeden op woensdagochtend om 9:00 inmiddels weer begonnen.

In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van onze activiteiten in het najaar: onze eerste Kloosterdag, tuinieren met Stadsklooster, een Taizéreis voor (jong)volwassenen (18-35 jr.) in oktober. Op 15 oktober komt de Theoloog des Vaderlands bij ons langs en organiseren we twee bijeenkomsten. Verder een oproep om je alvast aan te melden voor een leesgroep rondom het boek ‘Onuitsprekelijk Paradijs: de Groene spiritualiteit van Thomas Merton' van Kick Bras.

Van harte welkom op een van deze activiteiten en bij onze getijdengebeden!

Met vriendelijke groet,

Christiaan Schoonenberg
Monastiek Pionier

Kloosterdag

Op zaterdag 1 oktober organiseren we onze eerste kloosterdag: een dag waarop je kunt proeven aan kloosterlijke workshops en activiteiten. Van het zingen van psalmen tot een workshops over kloostertuinen. En van schrijfmeditatie tot een bijzondere stadswandeling. Verder geeft Kick Bras een lezing over de groene spiritualiteit van Thomas Merton.

Het proeven nemen we trouwens ook letterlijk. Zo wordt de lunch verzorgd door Salmagundi en kunt u na de lunch meedoen aan een proeverij van trappistenbier.

Vervolgens wordt om 14.30 in de vorm van een feestelijk getijdengebed en een aansluitende borrel tot 16.00 gevierd dat Christiaan Schoonenberg onze nieuwe pionier is geworden. Het programma vanaf 14.30 is vrij toegankelijk.

U kunt zich aanmelden voor de Kloosterdag via de link hiernaast.

We hopen u zaterdag 1 oktober te verwelkomen!

Tuinieren met Stadsklooster Groningen

Deze zomer zijn we met een klein groepje begonnen met tuinieren. Eén keer in de twee weken, op dinsdagochtend om 7:30 komen we samen om een boomspiegel op de Van Leeuwenhoekstraat te onderhouden.

Het voelde goed om met onze handen in de aarde te zitten en te zien wat er bloeide en wat er woekerde. Al wiedend waren we in gesprek en werden we stil.

Spreekt het idee je aan en lijkt het je leuk om een keer mee te doen? Neem dan even contact op met onze pionier: pionier@stadskloostergroningen.nl of +31657163186.
DSCF4148

Taizéreis (18-35 jaar)

Van 16 tot en met 23 oktober organiseren we in samenwerking met enkele andere organisaties met een groep (jong)volwassenen naar Taizé te gaan. Aankomende woensdag, 14 september, is er een informatie-avond vanaf 17.30 bij het GSp op de Kraneweg 33. Lijkt het je leuk om mee te gaan, meld je dan aan door een e-mailtje te sturen naar: jesmarjonker@gspweb.nl.

Val je zelf niet binnen de leeftijdscategorie maar ken je iemand die dit leuk zou vinden, stuur het bericht dan door!

Aansluitend gaan we naar het Taizé-gebed van Taizé Groningen in de Pelstergasthuiskerk om 20.00.

Theoloog des Vaderlands in Stad

Op 15 oktober zal Theoloog des Vaderlands en Benedictijnermonnik br. Thomas Quartier OSB in Groningen zijn. Vanuit Stadsklooster Groningen organiseren we twee bijeenkomsten, die afzonderlijk of gezamenlijk te bezoeken zijn.

Tijdens de coronapandemie schreef br. Thomas het boek ‘Blijven’, waarin hij zeven kloosterwaarden belicht. Dit doet hij aan de hand van zogenoemde kloosterstory’s. ‘s Ochtends gaan we verder met hem in gesprek over hoe je omarmt wat op je pad komt in tijden van crisis. Op welke manier kunnen kloosterwaarden daarbij helpen?

‘s Middags zal br. Thomas, in samenwerking met ds. Nick Everts, de stem van eigentijdse profetie verkennen a.d.h.v. muziek, gesprek, video en meer.

Toegang is gratis. Voor meer info, klik op de knop hiernaast!

Leesgroep ‘Onuitsprekelijk Paradijs: De groene spiritualiteit van Thomas Merton’

Een reeks lees- en gespreksavonden rondom het boek van Kick Bras over de groene spiritualiteit van Thomas Merton.

De Amerikaanse trappistenmonnik was een groot natuurliefhebber. Zijn teksten getuigen van een intense spirituele natuurbeleving die ten diepste voortkomt uit een mystieke verbondenheid met de Bron van het leven. Vanuit deze natuurmystiek zijn er duidelijk kritische kanttekeningen te zetten bij de huidige exploitatie van de schepping voor alleen maar menselijk gewin.

Vanaf november buigen we ons over het geschrevene en in de lente is er een mogelijk praktisch vervolg om zelf groene vingers te krijgen bij het wroeten in de aarde.

Kick Bras zal de opmaat geven voor deze leesgroep op 1 oktober met een lezing op de Kloosterdag.

De avonden zullen gehouden worden op dinsdagavonden in Salmagundi, onder leiding van geestelijke begeleiders Jaap Koopmans en Alberte van Ess.

Wil je meedoen? Meld je dan alvast aan via de website!
Help Stadsklooster Groningen groeien
Stadsklooster Groningen biedt vanaf 2015 een plek van stilte midden in de stad. Met wekelijks een vespers en een ochtendgebed, en diverse activiteiten laten we mensen proeven aan kloosterspiritualiteit en -gebruiken. Om dit mogelijk te maken, zijn we afhankelijk van giften en fondsen.

Daarvoor is uw en jouw steun nodig. Zowel kleine als grote bijdragen zijn welkom! We hopen met onze najaarsdonatie-actie een groot deel van de kosten van de getijdengebeden te dekken. Doneren kan via deze link of onze donatiepagina.

Stadsklooster Groningen draait grotendeels op vrijwilligers. Van gastpersonen en liturgen voor de getijdengebeden tot kernleden en ondersteuning bij de activiteiten. Mocht u zoeken naar een zinvolle vrijwilligerstaak, meldt u dan via de CONTACTPAGINA.

Stadsklooster Groningen
Postadres: Overwinningsplein 1, Groningen
e-mail: info@stadskloostergroningen.nl
facebook 
Email Marketing Powered by MailPoet