stadskloostergroningen-facebook-profilepic-180x180px
Beste betrokkene/vrijwilliger,

Per 1 juli heeft Christiaan Schoonenberg de functie van Monastiek Pionier van Nick Everts overgenomen. Nick blijft betrokken, maar dan vanuit de rol als penningmeester.

In deze nieuwsbrief lees je meer over onze motivaties. Op zaterdagmiddag 1 oktober 2022 zal de overdracht gevierd worden met een speciaal getijdengebed in de Doopsgezinde Kerk Groningen. Meer informatie daarover volgt later.

Verder een herinnering dat er in de maanden juli en augustus geen ochtendgebeden zijn. Dus alleen de wekelijkse vespers op maandag om 17.00 (16.45 inloop) waar je welkom bent om verkoeling, ontmoeting en verstilling te vinden.

Met vriendelijke groet,

Nick Everts & Christiaan Schoonenberg
Nick Everts
Toen ik als pionier begon, zei Jannet van der Spek dat ik niet de eerste was. Ik mocht aansluiten in een lange rij van mensen die zoeken, vinden en gevonden worden. Nu is het moment daar dat Christiaan in mijn voetstappen treedt en ik op een ander spoor verder ga. Ik laat Stadsklooster daarbij zeker niet los. Ik blijf betrokken vanuit een andere rol. Hierbij speelt het volgende voor mij mee:
  • De rol van pionier spreekt dezelfde vaardigheden aan die ik ook in mijn werk als doopsgezind regiopredikant moet doen. Die dubbele uitdaging van dezelfde vaardigheden is te groot.
    - Mijn promotieonderzoek naar Stadskloosters en andere ‘nieuwe’ kloosterplekken onder begeleiding van br. Thomas Quartier OSB is in het stadium van veldwerk, waardoor ik geregeld elders zal moeten zijn. Dit vraagt een andere betrokkenheid op monastieke spiritualiteit.
    - In de afgelopen drie-en-een-half jaar heb ik Stadsklooster Groningen zien groeien, ondanks de uitdagingen van corona. Voor mijn gevoel breekt er nu een nieuwe fase aan. Iemand met frisse energie is daarom meer dan welkom.
    - Tegelijk denk ik dat, wil Stadsklooster Groningen een volgende stap kunnen zetten, het goed zou zijn als ik een ondersteunende rol neem. Zo kan ik mijn netwerk en de inzichten die ik bij andere Stadskloosters op doe, vruchtbaar inzetten.
Praktisch, organisatorisch en financieel zal ik dus blijven meedenken en meedoen als kernlid in de hoop daarbij Christiaan en het geheel van Stadsklooster Groningen te ondersteunen.

Christiaan Schoonenberg
Toen ik door Stadsklooster Groningen benaderd werd voor de functie van monastiek pionier was ik meteen enthousiast. Ik kende de plek al een beetje en schoeide vier jaar geleden de ochtendgebedsmomenten in de woongemeenschap waar ik woonde op de leest van de vieringen van het Stadsklooster. Daar merkte ik dat ik verstilling nodig heb om meer tot mezelf te komen en om gevoeliger te worden voor de wereld om me heen.

In de stilte komt dat wat me raakt helderder naar boven. Misschien wel door die stilte ben ik de afgelopen jaren ook steeds gevoeliger geworden voor niet-menselijk leven waar we de wereld mee delen: dieren, insecten, planten, schimmels, bacteriën. We kunnen niet leven zonder die bonte gemeenschap van ander leven en zijn lang niet zo autonoom als we vaak denken. Ik hoop bij Stadsklooster Groningen de komende tijd onder andere naar vormen van spiritualiteit te zoeken die aan die verbondenheid gestalte kunnen geven. Zo lijkt het me bijvoorbeeld geweldig als Stadsklooster Groningen ook een kloostertuin krijgt! (Zie je dat tuinieren nu al zitten, meld je dan even!)

Aan het einde van mijn opleiding tot predikant aan de PThU, na een eerdere studie filosofie aan de KU Leuven, beweeg ik me steeds meer richting het raakvlak van filosofie, theologie en kunst. Ik maak bijvoorbeeld fotoboeken, korte verhalen en installaties. Ik denk dat het belangrijk is dat we onze verbeelding blijven stimuleren en ons andere mogelijke werelden voor blijven stellen. Ik hoop ook op die manier aan Stadsklooster Groningen bij te kunnen dragen, niet alleen als een plek voor rust en bezinning, maar ook als een vrijplaats voor de verbeelding.

Ik heb ontzettend veel zin om te beginnen en hoop u allen snel een keer te ontmoeten!
Christiaan
Help Stadsklooster Groningen groeien
Stadsklooster Groningen biedt vanaf 2015 een plek van stilte midden in de stad. Met getijdengebeden en diverse activiteiten laten we mensen proeven aan kloosterspiritualiteit en -gebruiken. Om dit mogelijk te maken, zijn we afhankelijk van giften en fondsen.

Daarvoor is uw en jouw steun nodig. Zowel kleine als grote bijdragen zijn welkom! We hopen met onze najaarsdonatie-actie een groot deel van de kosten van de getijdengebeden te dekken. Doneren kan via deze link of onze donatiepagina.

Stadsklooster Groningen draait grotendeels op vrijwilligers. Van gastpersonen en liturgen voor de getijdengebeden tot kernleden en ondersteuning bij de activiteiten. Mocht je zoeken naar een zinvolle vrijwilligerstaak, meld je dan via de CONTACTPAGINA.

Stadsklooster Groningen
Postadres: Overwinningsplein 1, Groningen
e-mail: info@stadskloostergroningen.nl
facebook 
Email Marketing Powered by MailPoet