stadskloostergroningen-facebook-profilepic-180x180px
Beste vrienden van het Stadsklooster,

Kerst nadert met rappe schreden. We weten dat dit voor iedereen een drukke periode is, waarin al meer dan genoeg te doen is, dus bij Stadsklooster doen we juist wat rustiger aan. De stilte opzoeken betekent vaak ook minder doen. De vespers op 26 december gaat niet door, 2 januari bent u wel van harte welkom. Schrijf ook 21 december in je agenda, want dan zijn we niet in de Lutherse Kerk te vinden, maar op het dak van het Forum. Ja, je leest het goed, het dak van het Forum! Benieuwd? Verderop in deze nieuwsbrief meer daarover.

Daarnaast in deze nieuwsbrief een korte terugblik op de Kloostermaaltijd en de aankondiging van een bijzonder gebedsmoment tijdens de week van gebed.

Alvast goede feestdagen gewenst!

Met vriendelijke groet,

Christiaan Schoonenberg
Monastiek Pionier

Terugblik Kloostermaaltijd

Donderdag 8 december hielden we een Kloostermaaltijd bij sociale onderneming Salmagundi's. Naast onze gebedsmomenten in de Lutherse Kerk ontwikkelen we op deze plek een tweede spoor dat voor nu vooral bestaat uit workshops rond belichaamde spiritualiteit. We deelden eten en gedachten met elkaar en keken naar de toekomst. Het was een inspirerende avond vol (advent) verlangen!

Op veler verzoek de tekst die bij de opening van de maaltijd gelezen werd:

John O'Donohue, Zegen voor verlangen, uit Benedictus: A Book of Blessings

Zegen voor verlangen

Gezegend zij het verlangen dat je hier bracht
En je ziel met verwondering levend maakt.

Moge je de moed hebben om te luisteren naar de stem van de wens
Die je stoort als je genoegen hebt genomen met iets veiligs.

Moge je de wijsheid hebben om genereus in te gaan op je eigen onbehagen
Om de nieuwe richting te ontdekken die je verlangen wil dat je inslaat.

Mogen de vormen van je verbondenheid - in liefde, creativiteit en vriendschap
Gelijk zijn aan de grootsheid en de roep van je ziel.

Moge degene naar wie je verlangt naar jou verlangen.

Moge je dromen geleidelijk de bestemming van je wensen onthullen.

Moge een geheime Voorzienigheid je gedachten leiden en je gevoel voeden.

Moge je geest je leven bewonen met de zekerheid waarmee je lichaam de wereld bewoont.

Moge je hart nooit worden achtervolgd door spookstructuren van oude schade.

Moge je je verlangen accepteren als goddelijke urgentie.

Moge je de urgentie kennen waarmee God naar jou verlangt.
98A5255A-D56F-4854-90E1-C26C62C7410A

Speciaal ochtendgebed op het dak van het Forum

Op woensdag 21 december, de kortste dag van het jaar, vieren we een bijzonder ochtendgebed op het dak van het Groninger Forum.

Geïnspireerd op teksten van de mysticus Thomas Merton, staan we op een rituele manier bij de winterzonnewende stil. Niet in het bos, zoals Merton de zonsopgang vaak beleefde, maar midden in de stad. Het initiatief voor dit bijzondere ochtendgebed komt uit de leesgroep die met het boek ‘Onuitsprekelijk paradijs: de groene spiritualiteit van Thomas Merton’ bezig is. Het viel hen op hoe Merton in zijn dagboekfragmenten vaak bij de zonsopgang stilstaat.

Het belooft een bijzondere ochtend te worden. Het Forum laat ons speciaal voor dit moment eerder binnen. Zorg dat je op tijd bent: we verzamelen woensdag 21 december om 8:15 aan de vooringang. De viering duurt ongeveer een half uurtje.

Let op: het gebed in de Lutherse Kerk gaat die dag niet door.

Protestborden maken

Tijdens de week van gebed zoeken we bij Stadsklooster Groningen naar onverwachte vormen die gebed kan aannemen.

We laten ons inspireren door de Amerikaanse non en kunstenaar Sister Corita Kent, die in de jaren ‘60 in Los Angeles les gaf in een zeefdrukworkshop en regelmatig protesterend de straat op ging. Bidden als protesteren dus, aan de hand van haar ‘play-pray book’.

Op zaterdag 21 januari van 14u tot 17u gaan we bij sociale onderneming Salmagundi’s(Oosterhamrikkade 8c) aan de slag met karton, hout en verf. We maken protestborden en geven zo vorm aan een gezamenlijk gebed dat we de volgende ochtend op het grasveld rond de Nieuwe Kerk plaatsen.

Doe mee met ons gebedsprotest voor een rechtvaardigere en inclusievere samenleving!
Help Stadsklooster Groningen groeien
Stadsklooster Groningen biedt vanaf 2015 een plek van stilte midden in de stad. Met wekelijks een vespers en een ochtendgebed, en diverse activiteiten laten we mensen proeven aan kloosterspiritualiteit en -gebruiken. Om dit mogelijk te maken, zijn we afhankelijk van giften en fondsen.

Daarvoor is uw en jouw steun nodig. Zowel kleine als grote bijdragen zijn welkom! We hopen met onze najaarsdonatie-actie een groot deel van de kosten van de getijdengebeden te dekken. Doneren kan via deze link of onze donatiepagina.

Stadsklooster Groningen draait grotendeels op vrijwilligers. Van gastpersonen en liturgen voor de getijdengebeden tot kernleden en ondersteuning bij de activiteiten. Mocht u zoeken naar een zinvolle vrijwilligerstaak, meldt u dan via de CONTACTPAGINA.

Stadsklooster Groningen
Postadres: Overwinningsplein 1, Groningen
e-mail: info@stadskloostergroningen.nl
facebook 
Email Marketing Powered by MailPoet