stadskloostergroningen-facebook-profilepic-180x180px
Beste betrokkene,

De herfst is inmiddels in volle gang en hetzelfde geldt voor het programma van Stadsklooster Groningen. We kijken terug op een aantal mooie activiteiten, zoals de Kloosterdag, het programma met de theoloog des Vaderlands over gastvrijheid en asiel en een geslaagde jongerenreis naar Taizé.

In deze nieuwsbrief een update met activiteiten tot aan de kerstvakantie: o.a. twee speciale vespers, een workshop papier maken in Salmagundi's en een nieuwe Kloostermaaltijd!

Van harte welkom bij deze activiteiten en natuurlijk bij onze getijdengebeden!

Met vriendelijke groet,

Christiaan Schoonenberg
Monastiek Pionier

Lezing over 'Moderne Pelgrims' in boekhandel Riemer op 10 november

Pelgrimeren is zeer populair anno 2022. Hoe kan dat?

Peter Dijkstra is de grondlegger en voorzitter van Stichting Pelgrimeren in Groningen. Hij heeft een uitgebreid netwerk van pelgrimsroutes ontwikkeld in onze eigen provincie Groningen. Hij kan met veel enthousiasme vertellen over het eigentijdse pelgrimeren in Groningen, met aandacht voor natuur, cultuurhistorie, landschap, bezinning, spiritualiteit en de routes in de eigen omgeving. Ook vertelt hij over zijn persoonlijke verhaal met pelgrimeren, dat beschreven wordt in het boek Moderne Pelgrims.

Speciale Sint Maarten Vespers in de Martinikerk

‘Delen is het nieuwe hebben’. Dat vieren we op 11 november: de gedenkdag van Sint Martinus. Waar anders dan in het Koor van de Martinikerk? Hij is niet voor niets de patroonheilige van de kerk van Stad. Een mooie gelegenheid om de jas die je overhebt mee te nemen. Om bij de Paaskaars te leggen.

Een viering van een half uur (18:00 - 18u30, deuren open om 17:45) waarin Mannes Hofsink op het grote orgel een improvisatie laat horen bij de profetie van Jesaja (Jes. 25, 4 – 8). Het Agricola Consort o.l.v. Jaap de Kok zingt. Mannes Hofsink begeleidt de zang op het koororgel. ds. Evert Jan Veldman is de liturg.

Workshop papier maken

De kunst van het papier maken, is voor velen onbekend terrein. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Papier maken is een leuke, ambachtelijke en simpele bezigheid.

In deze workshop leert kunstenaar Lotti van Driel je de beginselen van het papier maken en ga je papier zeven met een zeef die je zelf in elkaar zet. Restpapieren recyclen we op die manier tot papier dat jij weer mee naar huis kunt nemen en opnieuw kunt gebruiken.

Op zaterdag 26 november gaan we van 14:00- 17:00 bij Salmagundi’s aan de slag. Je bent hartstikke welkom aan de Oosterhamrikkade 8C om een leuke en informatieve middag mee te maken!

Voor meer info en om je aan te melden, klik op de knop hiernaast/hieronder!

Speciale Sint Nicolaas Vespers

Sinterklaas, wie kent hem niet? Je kunt er bijna niet omheen met alle cadeautjes, discussies en rijmerij. Minder bekend is de religieuze achtergrond van dit feest. Belangrijke elementen van het Sinterklaasfeest gaan terug op Nicolaas, de 4e -eeuwse bisschop van Myra.

Stadsklooster Groningen houdt daarom op 5 december een speciale Nicolaasvespers. Iedereen, jong en oud, is welkom! Aanmelden is niet nodig. De deur is open vanaf 16.45. Om 17.00 begint de vespers en na afloop is er misschien nog verrassing. Kortom, wees erbij!
Sint Nicolaas vespers

Kloostermaaltijd

Voor de lockdown-jaren hielden we een paar keer per jaar een zogenaamde agapé-maaltijd. Een sobere maaltijd met vrijwilligers en betrokkenen, waarin we luisteren naar en delen in wat leeft. Dit mooie gebruik hebben we in het voorjaar herstart en geven we een vervolg op donderdagavond 8 december vanaf 18.00 in Salmagundi’s, aan de Oosterhamrikkade 8c.

We geloven dat door samen te eten, elkaar te ontmoeten en van gedachte te wisselen, inzicht voor de toekomst ontstaat. Het kernteam van Stadsklooster Groningen zal tijdens de maaltijden iets delen over waar we nu staan en luisteren naar de verlangens voor de toekomst.

Voor meer informatie en om je aan te melden, klik op de knop hiernaast/hieronder!

Stadsklooster Groningen op Instagram

Sinds kort is Stadsklooster Groningen ook op Instagram te vinden. Wil je ons volgen, klik dan op de knop hiernaast/hieronder.

Help Stadsklooster Groningen groeien
Stadsklooster Groningen biedt vanaf 2015 een plek van stilte midden in de stad. Met wekelijks een vespers en een ochtendgebed, en diverse activiteiten laten we mensen proeven aan kloosterspiritualiteit en -gebruiken. Om dit mogelijk te maken, zijn we afhankelijk van giften en fondsen.

Daarvoor is uw en jouw steun nodig. Zowel kleine als grote bijdragen zijn welkom! We hopen met onze najaarsdonatie-actie een groot deel van de kosten van de getijdengebeden te dekken. Doneren kan via deze link of onze donatiepagina.

Stadsklooster Groningen draait grotendeels op vrijwilligers. Van gastpersonen en liturgen voor de getijdengebeden tot kernleden en ondersteuning bij de activiteiten. Mocht u zoeken naar een zinvolle vrijwilligerstaak, meldt u dan via de CONTACTPAGINA.

Stadsklooster Groningen
Postadres: Overwinningsplein 1, Groningen
e-mail: info@stadskloostergroningen.nl
facebook 
Email Marketing Powered by MailPoet